KELS INTERNATIONAL (M) SDN BHD (KELS) telah diperbadankan di bawah Akta Syraikat 1965 pada 12 October 2011, dan bahawa syarikat ini adalah sebuah syarikat sendirian. Penubuhan KELS dicetus dan diasaskan oleh Tuan Haji Yusmat Bin Mamat dan dibantu oleh Puan Hasnah Zakaria.

KELS adalah sebuah syarikat bumiputera sepenuhnya dengan modal berbayar sebanyak RM 1,000,000.00 dan modal dibenar berjumlah RM 2,000,00.00 yang ditunjangi oleh pengasas-pengasas yang berkaitan dengan perubatan, pharmaceutical, pemasaran dan teknologi maklumat.

Syarikat mempunyai pejabat urusan terletak di WISMA KELS, Lot 153, Tingkat 1, Cabang 3 Jalan Pengkalan Chepa, 16100 Kota Bharu Kelantan. Aktitiviti utama KELS adalah menjalankan perniagaan pengeluaran produk makanan kesihatan R&D penghasilan produk dijalankan sendiri oleh pihak syarikat. Selain itu syarikat juga mempunyai rangkaian pemasaran bertanggujawab memasarkan produk makanan kesihatan, penjagaan kulit, toiletries serta rangkaian kosmetik berwarna pelbagai pilihan untuk pengguna.